Gıdada yeni dönem, taklit ve hileli ürün üreten firmanın ismi artık kamuoyuna açıklanacak.


Türkiye'de gıda güvenilirliğinde AB standartları dönemi başladı.Bakan Eker, Türkiye'yi gıda konusunda AB standartlarına ulaştıracak, ''gıda güvenilirliği sistemi''nin detaylarını, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Tarım ve gıdanın, insanlığın kalıcı ihtiyaç alanı olduğunun altını çizen Eker, Türkiye'nin endemik bitkiler açısından, topraklarının zenginliğine dikkati çekerek, dünyada bilinen 12 bin endemik bitki türünün 4 bin çeşidinin Türkiye'de olduğunu, bütün bunların Türkiye'de gıda sektörünün özel bir muameleye tabi tutulması gerektiğini gösterdiğini anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 13 Haziran 2010 tarihinde çıkardığı, gıda güvenilirliğini düzenleyen 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu bugün yürürlüğe giriyor.


Kanunla neyi amaçladıklarını ve mevzuatla getirdikleri önlemleri açıkladı. Bakan Eker, "Yediğimiz içtiğimiz her şeyin, her aşamasıyla ilgili çağdaş standartları belirlemek ve zincirin her aşamasında denetlemek gerekiyor, biz bu mevzuatı bunun için yaptık. Bugün gıda alanında Türkiye'de yeni bir dönem başlıyor. Son derece kapsamlı, toplumun ihtiyaçlarını, modern bireyin ihtiyaçlarını dikkate alan bir yapı oluşturduk." dedi.

Kanun ile tamamen yetkilendirilen Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerinin, kontrol ve denetim elemanlarına acil durumlarda, toplum sağlığına zararlı ürünü bulunduğu yerde derhal toplatma ve faaliyetten men yetkisi de verildi.

Tüketici sağlığının korunması amacıyla taklit ve hileli ürün üreten firmalar artık bakanlıkça kamuoyuna açıklanacak. Eskiden bu yasa olarak mümkün değildi. Ceza hak edenler teşhir edilirken, bakanlık, toplum sağlığına katkı amacıyla uygun ürün satan firmalara da ödül verecek. Eker, "Böylece iyi ile kötüyü birbirinden ayıracağız." dedi. Yem fabrikaları ve çiftlikler, ürettikleri ve hayvanlara yedirdikleri yemlerin kaydını tutacak.

Ürün etiketlerindeki bilgiler en az 12 punto olacak. Etiket yazıları kolay okunabilecek. Tüketiciler tükettikleri gıdanın günlük ihtiyaçlarının ne kadarını karşıladığı bilgisini de etikette bulacaklar.

Türkiye - Food & Beverage Manager İş İlanları


Federation of Food & Drink Industry Associations of Turkey