Anti-aging besinler / Anti-aging foods


Bilim adamları ölüm anınana kadar bizleri genç tutmanın formülünü henüz bulamadılar. İnsan vücudunda yaşlanmayla birlikte belirgin değişiklikler olur. Görme ve işitme kayıpları meydana gelir ( Yaşlanmanın ilk belirtisi 40 lı yaşlarda görme bozukluğuyla başlar ) , vücuttaki yağ oranı artar, su miktarı azalır. Her organizma birçok değişikliğe uğrayarak yaşlanır. Bilim adamları insanların neden yaşlanıldığı konusunda çeşitli teoriler geliştirdi, ancak bunların hiçbiri tam kanıtlanamadı ve herhangi biri yaşlanmanın tek başına sebebi olacak gibi de görünmüyor.

Bir de, hareketsiz bir yaşam, kötü ve bilinçsiz beslenme, özellikle bel çevresini genişleten fazla kilolar, sigara ve alkol kullanımı, madde bağımlılığı, stres içinde bir yaşam, olaylara pozitif bakamamak hatta gülmeyi, sevmeyi dahi unutmak zaman içinde birçok organa yalnızca yaşlanmadan daha fazla zarar vermektedir.



İç organların fonksiyonu genel olarak 30 yaşından önce maksimuma ulaşır ve bundan sonra yavaş yavaş fakat sabit bir hızla gerilemeye başlar. Ancak bu gerilemeyle bile çoğu işlev, yaşamımızı idame ettirmek için yeterlidir. Gerçek şudur ki yaşlandıkça, organlarımız daha az düzgün çalışmaya başlar. Yaşa bağlı ve dejeneratif hastalıklara karşı duyarlı hale gelir. Fakat vücuda sahip yaşlanmanın olumsuz etkilerine karşı yardımcı olabilecek, sağlıklı yaşam ile bizleri daha uzun yıllara  ulaştırabilecek bazı gıdalar vardır. Hem bizleri hastalıklardan koruyup hem de ömrümüzü uzatacak.

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, bilim adamları bizleri genç tutmanın formülünü bulamadılar ancak,  gençliğimizi kademeli olarak korumanın sırrını keşfetmek için uzun yıllardır yaptıkları yoğun araştırmalar sonucu yeni bir yöntemi ortaya çıkardılar. " Anti-Aging. " Bu yöntemin hedefi, uzun yıllar gençliğinizi kademeli korumak ve fit kalmanızı sağlamak! Yaşlılığımızı geciktirmek Anti-Aging yöntemine göre, önemli olan ne kadar uzun yaşadığınız değil, bu yaşadığınız süreyi ne kadar kaliteli değerlendirdiğiniz! Artık şunu biliyoruz ki gençliği uzatıp yaşlanmayı geciktirmek mümkün. İnsan ömrü 125 yaş sınırlarını zorlayacak yakında. Hem de ileri yaşlarda, orta yaşlıların dinçliği ve zindeliğiyle! Bunu başarmak için yapmanız gereken, bilince dayalı sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ve Anti-Aging uzmanı doktorunuzun önerilerini dikkate almaktır.

Araştırmalarımın neticesinde bu yöntemin sağlıklı beslenilmesi ile ilgili işaret edilen  Anti-aging etkili besinleri  hakkındaki  bilgiyi de  sizlere aktarmak istiyorum. Öncesinde; kesinlikle bu yöntem ile ilgili uygulama kararlılığınız    yazılan, çizilenin tarifinden  ziyade Anti-Aging uzmanı doktoruna başvurarak sağlık riski almadan  gerçekleşmelidir. Tümden yiyecek ve içecek benim ilgi alanım olması sebebiyle sadece yerli ve yabancı kaynak bilgisini paylaşmaktayım. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Küçük taneli yenilebilir meyveler
Yaban mersini, ahududu, kızılcık, çilek, dut, vişne, kiraz gibi süper zengin antioksidan meyvelerdir. Özellikle böğürtlen de büyük miktarda bulunan antosiyaninler, kanser ve diyabete karşı korunmamıza yardımcı olduğu düşünülmektedir. Koyu çilek özellikle siyah renkli veya mavi olanları antioksidanların en yüksek konsantrasyonu nedeniyle en iyi anti-aging faydaları sağlama eğilimindedir. floavonoidlerden oldukça zengin olduğu için vücudumuzu zararlı toksik öğelerden temizleyerek genç kalmamıza yardımcı olmaktadırlar. Bazı çalışmalara göre, yaban mersini, beyin sağlığını koruduğu gibi hafızayı güçlendirmektedir. Kanser hücrelerinin büyümesini sınırlayarak  iltihabını da azaltmaktadır. Görme kaybına faydalıdır. LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğine sahiptir. Karpuz tüketirken çekirdeklerini de yemekte fayda var. Meyve kısmı, A, B ve C vitaminlerince zenginken; çekirdekler ise, selenyum, çinko mineralleri ve E vitamini deposu. Bu maddeler vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşmaktadır.

Bitter Çikolata
Kakao ve çikolata flavonoid açısından iyi besin kaynaklarıdır. Bilmemiz gereken bu değerli flavonoidlerin üretim aşamasında bozulabileceğidir ve en çok bitter çikolatada bulunduğudur. Maalesef beyaz çikolata flavonoid içeriği bakımından fakirdir. ABD’de üniversitede yapılan bir araştırmada çikolatanın kırmızı şarap, siyah ve yeşil çay, domates ve sarımsaktan daha fazla polifenol içerdiği gösterilmiştir. Bu flavonoid ne işe yarıyor diye düşünürseniz cevabı kolay: Birçok çalışmada bu flavon içeriğinden zengin gıdaların kalp hastalıklarından koruyucu etki yaptığını, bunu da damar fonksiyonlarını koruyarak gerçekleştirdiği gösterilmiştir. Yaşlanma sürecinin en görünür işareti maruz kaldığımız ultraviyole (UV) ışınları ile  daha hızlı yaşlanmış cildimizdir. Bitter çikolata,  UV ışınlarına maruz kalmanın zararlı etkilerine karşı cildi korumaya yardımcı olmaktadır.

Fasulye
Soya ve barbunya fasulyesi  kansere karşı korunmamızda yardımcı oldukları düşünülmektedir.

Özellikle et yemek istemeyenler için düşük yağ, mükemmel bir lifli protein kaynağıdır.

Anti-aging ve anti kanser etkiye sahip. Meme, bağırsak, akciğer, prostat, deri ve kan kanserine karşı koruyucu süper gıda gurubundadır. Bilindiği üzere yaban mersini, yoğurt, yumurta, fındık, brokoli ve tatlı patates de süper gıdadır.

Balık
Balık diğer et besinlerine karşın doymuş yağ oranı düşük protein kaynağıdır. Çoklu doymamış yağ asitlerinden omega 3 içerir. Omega 3 yağ asidi; kalp-damar sağlığının korunmasına, beynin gelişiminin sağlanmasına, gaz ve sinir sisteminin gelişimine, mutluluk hormonu salgılanmasına katkı sağlar. Cildin kurumasını önler, elastikiyetini sağlar. Haftada 2 kez balık tüketmek uzun ve sağlıklı yaşamın sırlarından biridir. Balık çeşitlerinden omega-3 miktarı daha yüksek olan somon, uskumru, ton, sardalye gibi yağlı balıkların tüketimine dikkat edilmeli. Bilimsel çalışmalar  balık yiyen insanların daha uzun yaşadığını göstermiştir.

Sebzeler
Yaşlanma etkilerini yavaşlatmak için meyve gibi sebzeler de en iyi antioksidan kaynaklardan biridir. Bunlar ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Bağışıklık sistemimiz için çok önemlidirler.
Karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, beyaz lahana, kırmızı lahana, kara lahana, şalgam; bu sebze ailesi içinde yer alır. Karnabahargiller, vücudumuzdaki toksinlerin uzaklaştırılması ve kanserle savaşta yardımcı rol üstlenirler. Günde en az 115 gr (bir sebze türünden ya da karışımından) tüketilmesi önerilir. Bu sebzeleri, çiğ ya da çok az pişirilmiş (tercihen buharda) olarak tüketirseniz; yapılarındaki yararlı enzimler etkinliğini yitirmez.

Kuruyemiş
Her türlü  kuruyemiş doymamış yağ içerir. Aynı balıklarda olduğu gibi yüksek Omega-3, E vitamini ve magnezyum içeriği  ile bedenimizin toksik maddelerden arındırılması ve kalp sağlığının korunmasında  etkilidir. Fındık, yüksek kalorili olmasına rağmen, zengin bir mineral deposu ; potasyum, magnezyum, demir, bakır, selenyum ve çinko içerir. Beslenme döngümüze ( salatalara ve tatlılara serperek) sindirim ve bağışıklık sistemimizi desteklemiş oluruz. Cildimizin içten beslenmesi için de faydalı bir besin. Kolesterol seviyesini de kontrol altında tutmakta yardımcı. Ancak, kavrulmuş fındık yemek konusunda biraz dikkatli olmak lazım, kanser yapıcı serbest radikaller de içeriyor. En iyi tüketim şekli, az kavrulmuş ya da taze fındık. 

Kırmızı Şarap
Son iki ya da üç yıla kadar kırmızı şarabın yaşlanmayı azaltıcı etkisi olduğu söylenmiştir. Bu iddia uzun yıllar tartışma konusu olmuştur. Resveratrol, özellikle, bir güçlü anti-oksidan ve synergistically C vitamini ile her etkilerini artırma hareket olarak ilan etti. Resveratrol kırmızı şarap bilinen sağlık yararlarının kaynağı olarak kabul edilen izole bir bileşendir. Günde bir ya da iki doz önerilen kapsül dozudur. Bunun maliyetini ayda kaliteli içeceğiniz kırmızı şarap maliyetiyle karşılaştırın. Yapılan diğer araştırmalarda Resveratrol kana hızlıca karışarak kandaki pıhtılaşma oranını azalttığı tespit edilmiştir. bununla beraber kana karışınca kalbin daha hızlı atmasını sağlayarak dolaylı yoldan da olsa gençleşmenize yardımcı olduğu açıkça görülmüştür. 

Tahıllar
Tam buğday unlu makarna ve kahverengi pirinç gibi kompleks karbonhidratlar (kepekli ürünler) gün boyunca şeker seviyemizi dengede tuttuğu için, enerjik olmamızı sağlıyor.

Bu besinlere, günlük diyetimizin bel kemiği diyebiliriz. Kepekli makarna, işlenmiş beyaz undan yapılan makarnaya oranla iki kat fazla demir ve yüksek lif içeriyor. Kahverengi pirinçte de yüksek lif ve B vitamini bulunuyor.

Sarımsak
Sarımsağın antimikrobiyal özelliği eskiden bu yana bilinmektedir. 7 bin yıl önce Mısır piramitlerinin yapımında çalışanların sağlıklarını korumaları için her Gün sarımsak verildiği bilinmektedir. Orta çağda salgın hastalıklardan korunma amacıyla kullanılan sarımsağın, ezilerek 2. Dünya Savaşı'nda Rus askerlerinin yaralarına konması bu ürünün tarihi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Antimikrobiyal, antiviral ve antiparazit etkisi bulunan sarımsağın, nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda iyi bir tansiyon düşürücüdür. Kalp-damar sistemi hastalıklarından ve kanserden koruyucu özelliktedir. '' Haftada 2-3 kez 1-2 diş çığ  sarımsak tüketilmelidir.

Avokado
Doymamış yağ asitleri açısından zengin olan bu meyve, kötü tip kolesterolü (LDL) azaltıcı etki yapıyor.

Anti-aging vitamini olarak ifade edilen E vitamini içeriği sayesinde, menopoz dönemindeki hanımların sıcak basması probleminin azaltılmasına ve hücre yenilenmesinin devamında cildin güzelleşmesi ve yaşlılık etkilerinin gecikmesine yardımcı oluyor.




Suyun günde en az 8 bardak tüketilmesi gerekiyor. Bu, vücudumuzdaki toksin ve istenmeyen maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırıyor. “Ben susamıyorum.” dememek gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre, yaşlandıkça susama hissimiz azalıyor. Vücudumuz için gereken suyu, çorba, süt, yoğurt, sulu meyve ve %100 meyve ve sebze suları ile de arttırabilirsiniz. Dikkat edilecek nokta, bu içecek ve yiyeceklerin oda sıcaklığında olmasıdır.
Böğürtlen, ahududu, frenk üzümü ve kara üzüm ailesi: Güçlü fitokimyasallar (tüm işlenmemiş sebze ve meyvelerde bulunan bir tür savaşçı kimyasal – hücrelerimize saldıran serbest radikalleri yok eder.) içeren bu meyveler beslenme planımıza dahil edilmeli.

Anti-aging foods 


From time to time, most of us wish we could stop the clock on the aging process, but scientists still haven't found the key to keeping us forever young. As we get older, the body's machinery begins to function a little less smoothly and we become susceptible to age-related and degenerative diseases. But there are certain foods that can help counteract the negative effects aging has on the body. They won't make you younger or stop you from getting older, but they can improve your overall health and vitality, and protect you against disease and illness, which could prolong your life and make the years you do have more healthful. While exercise and a healthy diet can keep you fit well into old age, some foods are especially good at preventing or reducing the effects of age-related diseases and other health problems. Here we'll look at 10 foods that pack a huge anti-aging punch.

Berries 
Berries of all types -- blueberries, raspberries, cranberries, strawberries -- are super rich in antioxidants, such as flavonols and anthocyanins, which promote cell health and can protect against disease. Anthocyanins in particular, found in large quantities in blackberries, are thought to help protect against cancer and diabetes Darker berries -- especially ones that are black or blue in color -- tend to provide the best anti-aging benefits because they have the highest concentration of antioxidants. According to some studies, blueberries may even help slow or reverse neurological degeneration, improve memory, restrict the growth of cancer cells and reduce inflammation. And as an added bonus, they're great for urinary tract health [source: Klein]. Berries are also an excellent source of vitamins, especially vitamin C, which is good for your skin. Vitamin C helps repair damaged body tissues and has been linked to skin cancer prevention 



Dark Chocolate
Some of the most visible signs of the aging process can be seen in our skin. Exposure to ultraviolet (UV) radiation ages the skin more quickly. But did you know that eating (or drinking) dark chocolate has been shown to help protect the skin against the harmful effects of UV exposure? Cocoa beans, from which chocolate is made, have a higher antioxidant capacity than any other food, and the high concentration of antioxidant flavanols in cocoa beans helps reduce inflammation of the skin caused by exposure to UV light. Furthermore, eating dark chocolate can increase circulation in the skin and improve its ability to retain moisture, which can reduce the appearance of wrinkles and help you look younger [source: Williams]. But not all chocolate is equal when it comes to anti-aging -- it's dark chocolate that provides the greatest benefits. That's because the refining process involved in making other kinds of chocolate actually strips away most of the skin-benefitting antioxidant flavanols.

Beans 
Beans, beans, they're good for your heart, the more you eat the more you, well, you get the idea. Beans often get a bad reputation because they can make you gassy, but they're truly one of the great dietary staples. They're an excellent source of low-fat protein, especially for those who don't eat meat. They also contain fiber (which can help lower cholesterol), are rich in antioxidants, and are chock full of all sorts of vitamins and minerals, including iron, vitamin B and potassium. What's more, some beans -- including soy and kidney beans -- contain protease inhibitors and genistein, which are thought to help protect against cancer [source: Beare]. Studies have shown, for instance, that people who had high levels of genistein had the lowest rates of breast and prostate cancers 

Fish 
A popular dietary supplement in recent years has been fish oil, and there's certainly good reason for that trend. Eating fish, or taking fish oil supplements, provides the body with omega-3 fatty acids that help protect against heart disease, reduce inflammation, decrease the risk of arrhythmia and lower blood pressure. Omega-3 fatty acids are found largely in coldwater fish, including salmon, herring, tuna and sardines. Studies have even shown that people who eat a lot of fish live longer. One study of middle-aged American men found that those who ate fish two to three times per week had a 40 percent lower mortality rate than those who did not. In men who had previously suffered a heart attack, eating fish twice a week actually lowered their mortality rates by 29 percent [source: Walford]. Fish is also a great source of protein and, unlike other meats, is low in saturated fat. The American Heart Association recommends eating omega-3-rich fish at least two times per week 

Vegetables 
Like fruits, vegetables are one of the best sources of antioxidants available and they can go a long way toward fighting free radicals and slowing the effects of aging. The best vegetables for finding antioxidants are green, leafy vegetables such as spinach and kale. Two of the antioxidants found are lutin and zeaxanthin, which have also been shown to protect against the negative effects of UV exposure [source: Mukhtar]. Vegetables are a fantastic source of vitamins and minerals, including vitamins A, C, K and E. They're also great for the immune system, helping the body fortify itself against sickness and disease. Studies have shown that a diet full of vegetables can help prevent cardiovascular disease, lower high blood pressure and, after a heart attack or stroke, lower cholesterol and unclog arteries. Eating lots of veggies (and fruit) could even reduce the risk of cancer in the digestive tract (including the colon and stomach) by up to 25 percent 

Nuts
Nuts are known for the protein they provide, but that's not all these small nutrient-rich foods can do for you. Nuts of all kinds are a good source of unsaturated fats. Like coldwater fish, nuts contain omega-3 fatty acids, which are great for heart health. They're also a good source of vitamins and minerals, including potassium, which helps lower blood pressure; vitamin E, which helps prevent cell damage; and calcium to maintain strong bones. Another great benefit of eating nuts is that they can fill you up without packing on the pounds. That's because up to 20 percent of the calories in nuts doesn't get absorbed by the body, making them a great snack between meals 

Red Wine 
You may have heard that drinking one glass of red wine each day is good for your heart. Well, it's true! The antioxidants and nutrients in red wine can help prevent heart disease by protecting the arteries and the lining of blood vessels. One of the most well recognized anti-aging components found in red wine is an antioxidant called resveratrol. Studies have shown that resveratrol may help prevent blood clots, reduce the risk of cancer, decrease inflammation and lower bad cholesterol [source: Challem]. Another heart-healthy aspect of red wine is its alcohol content. Alcohol -- in moderation -- helps to keep blood clots from forming, increases good cholesterol and lowers bad cholesterol 

Whole Grains
It's well known that eating whole grains is good for your digestive system -- all that fiber keeps you regular and helps rid the body of unwanted substances, such as bad cholesterol and fats. Fiber also helps control your appetite and keep blood sugar low [source: Beare]. But a diet rich in whole grains, including oats, whole wheat and brown rice, has other anti-aging benefits because they're rich in vitamins and minerals. Eating whole grains has also been linked to a lower risk of heart disease, stroke and diabetes [source: Cassetty]. The key is to make sure the grains you're eating aren't refined, because it's the refining process that strips away many of the essential vitamins and minerals that make the grains so good for you in the first place. 

Garlic
Garlic has long been thought of as a healthful and flavorful food, eaten by itself or added into a variety of delicious dishes. Its anti-aging benefits include lowering cholesterol and blood pressure, reducing inflammation, and protecting and maintaining cell health [source: Butt]. One of the biggest benefits of eating garlic is that it's a natural way to boost the immune system. Garlic has been used in folk medicine to help prevent and fight against infection for centuries, and scientific studies confirm its benefit as an anti-viral and anti-bacterial food [source: Martirosyan]. Additionally, garlic has been linked to helping reduce the growth and spread of cancer cells [source: Butt]. Several studies have shown that the more garlic -- both cooked and uncooked -- a person eats, the lower their risk of getting stomach or intestinal cancers. It's also been linked to reduced rates of breast and pancreatic cancers [source: National Cancer Institute].

Avocado 
Whether you eat them in slices or mashed into guacamole, avocados are a fruit that has long been hailed for its anti-aging properties. Avocados are a great source of vitamin E and potassium, as well as monounsaturated fats and antioxidants. The vitamins and minerals in avocados have been shown to reduce cholesterol, improve skin health and lower blood pressure [source: Watson]. Avocados are also rich in folates (also called folic acid or vitamin B). Folates have been linked to heart attack prevention and reducing the risk of osteoporosis [source: Johnson]. Avocados also contain oleic acid, a monounsaturated fat that has been shown to lower bad cholesterol, increase good cholesterol and protect against blood clots. To learn more about aging, healthy foods and how to thwart the aging process with a healthy diet, take a look at the links on the next page. 

Anti-aging besinler / Anti-aging foods 
KAYNAK / SOURCE 
www.health.howstuffworks.com
Dr.Hasan İnsel ( " Biz Yaşlandıkça Vücudumuzda Neler Değişiyor? " başlıklı makalesi)
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arzu Gökmen ( " Yıllara karşı anti-aging " başlıklı makalesi )

Türkiye - Food & Beverage Manager İş İlanları


Federation of Food & Drink Industry Associations of Turkey