Turkish Cuisine - Dessert Photos
" Zerde "
A fantastic traditional taste....
Taste local food such as Zerde a special desert made of Saffron,
A fantastic traditional taste....
Taste local food such as Zerde a special desert made of Saffron,
2012 - Berfend BER
Konumuz zerde (pilav-zerde) olduğunda, ikilinin olmazsa olmaz diğer malzemesi pirincin de Anadolu’ya İran üzerinden yayıldığını biliyoruz. Bu nedenle, zerdenin kökenini İran mutfağında aramak doğru olur.
Çağdaş İran mutfağında önemli bir yer tutan Horeş (Khoresht) zerdenin atası olmalıdır.(*) Çeşitli baharatlarla tatlandırılmış bir tencere yemeği olan horeşler pilavın üzerine dökülerek servis edilmektedir.Osmanlı mutfağında başlangıçta tatlı – tuzlu yemeklerin bulunmasına karşın, zaman içinde dışlanmışlar ve unutulmuşlardır. Pilav–zerde ise farklı bir yol izlemiş; tatlı-tuzlu olarak sunulan pilav–zerde yaşamını ancak ayrılarak sürdürebilmiştir.
(*) Buna karşın, Pristilla Mary Işıl, Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi, YKY, İstanbul, Kasım 2008, s. 281, Evliya Çelebi’ye dayanarak zerdenin Muaviye tarafından icat edildiğini ileri sürüyor.
Türk Mutfağı / Tatlı Fotoğrafları
" Zerde "
Müthiş geleneksel bir lezzet....
Müthiş geleneksel bir lezzet....
2012 - Berfend BER
Quoted from / Alıntı sahibi
berfend
.